Nahajate se: Izobraževanje > Članki

Članki


Artur se spozna na davke

Avtor: Jure Rozman
Objavljeno: 10.12.2009

Pametni finalist resničnostnega šova Kmetija Artur Štern je v zadnji oddaji poskrbel, da se je na mesto najboljšega kmeta v Sloveniji v letu 2009 zavihtel njegov tekmec Goran Breščanski. Trije finalisti so se med seboj vnaprej dogovorili, da bodo nagrado v višini 36.300 evrov delili na tri enake dele, zaradi česar je bilo na prvi pogled sicer nepomembno, kdo zmaga. Človek bi si na prvo žogo upal reči, da se ob gledanju Kmetije na Pop tv ne bo naučil kaj preveč koristnega. Pa temu ni tako.

Poglejmo, kako je s plačilom davka pri nagradah v resničnostnih šovih. Najprej velja omeniti, da ločimo med nagradnimi igrami in igrami na srečo. Obe kategoriji imata različni definiciji ter tudi pravila o izračunu davka.

Nagradna igra po 207. členu Obligacijskega zakonika (OZ) pomeni z javnim razpisom dano obljubo nagrade tistemu, ki opravi določeno dejanje, doseže kakšen uspeh ali se znajde v določenem položaju. Igre na srečo opredeljuje 2. člen Zakona o igrah na srečo (ZIS). Po njem imajo udeleženci za plačilo določenega zneska enake možnosti zadeti dobitke, izid igre pa je izključno ali pretežno odvisen od naključja ali kakšnega negotovega dogodka.

Artur s predajo zmage iz svoje dohodnine izločil 36.300 evrov

Zmagovalcu nagradne igre Kmetija se bo denarna nagrada vštela v letno davčno osnovo. Dobitki v nagradnih igrah po 3. točki 3. odstavka 105. člena Zakona o dohodnini (Zdoh-2) namreč štejejo za druge dohodke, kot davčno osnovo pa se upošteva doseženi dohodek, večji od 42 evrov. Skladno s 131. Členom ZDoh-2 se akontacija dohodnine od izplačila dobitka iz nagradne igre izračuna in plača po stopnji 25 odstotkov od davčne osnove (ob predpostavki, da gre za enkratno izplačilo). Denarna nagrada v višini 36.300 evrov bo tako že takoj nižja za 25 odstotkov oziroma 9.075 evrov akontacije dohodnine.

Težava se kaže v tem, kako bo lahko zmagovalec že danes pravilno izračunal, kakšen bo končni neto znesek nagrade. Upajmo, da se je s preostalima kolegoma uspel dogovoriti o enakovrednem plačilu davka po prejemu nagrade.

Zdrava kmečka pamet Arturja se kaže tudi v tem, da ima Goran (za razliko od njega) dve mladoletni hčerki, ki ju lahko uveljavlja kot vzdrževana družinska člana. Tako ima pravico do dodatne olajšave v skupni višini 4.699,54 evra. V primeru, da v letu 2009 Goran ni imel prihodkov, bi lahko del akontacije v višini 259,76 evra dobil celo povrnjene.
 
Tabela: Vzdrževani družinski člani znižujejo osnovo za obračun davka

Zmagovalka Kmetije 2008 iskala davčnega svetovalca

In kako je obdavčitev občutila zmagovalka Kmetije v letu 2008, ki je prejela kar 50 tisoč evrov: »Petdeset tisoč evrov je le bruto znesek, kar pomeni, da mi bodo od te vsote najprej odšteli več kot 20 odstotkov davka, potem pa še približno 10 odstotkov zaradi uvrstitve v višji davčni razred. Tako se bom pred odhodom na zasluženi oddih najprej odpravila na izlet do davčne službe, kjer mi bodo svetovali, kako obdržati vsaj del krvavo prigarane nagrade.« (Vir: http://www.njena.si/vroce/zrelo_slave/cirila_ostaja_skromna/menu_id_40.html)

Potrebujete davčni nasvet? Obiščite davčno svetovalnico.

Ostali članki tega avtorja:
Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji