Nahajate se: Članki

Članki


Dividende slovenskih podjetij (posodobljeno 1.8.2016)

Avtor: GBD
Objavljeno: 27.6.2016

Leto je naokoli in lastniki slovenskih vrednostnih papirjev si lahko tudi v letu 2016 obetajo visoke dividende. Povprečna pričakovana dividendna donosnost 12 podjetij v analizi znaša visokie štiri odstotke. Dividende so zanimiva, a tvegana alternativa dolgoročnim depozitom, saj ne glede na ceno delnice na borzi vsako leto prinesejo določen donos glede na vložek. Pomembno je, da so vlagatelji previdni pri izbiri podjetij z visokimi dividendami, saj ni nujno, da bo delnice mogoče prodati po enaki ceni, kot so jih kupili. Če želimo vlagati v podjetja z visokimi dividendami, je tako najbolje, da izberemo podjetja, ki so ugodno vrednotena, imajo stabilno poslovanje in izplačujejo rastočo dividendo. Nakup podjetja izključno na podlagi visoke dividendne donosnosti ni pametna odločitev, saj bo gibanje cene delnice veliko bolj odvisno od poslovanja podjetja v prihodnosti. 
 
V letošnjem letu je mimo že presečni dan za Krko, Petrol, Telekom Slovenije, Cinkarno Celje, Luko Koper in Salus. Uprava Pozavarovalnice Save je napovedano skupščino preklicala, saj je želela počakati, da bo znanih več informacij o nakupu nepremičnin. Nov datum skupščine je 30.8.2016. V ceni delnic so že vključene bodoče dividende in zato lahko pričakujemo, da bo cena na borzi prvi trgovalni dan brez upravičenja do dividende upadla za višino dividende. To je logično, saj se tudi temeljna vrednost podjetja zniža za višino izplačane dividende. Na skupščini lahko lastniki zavrnejo dividendo ali predlagajo in izglasujejo višjo dividendo. Dividende so ne glede na višino prihodka obdavčene 25-odstotno. Če vlagatelji želijo delnice prodati in imajo izgubo, je bolje, da to storijo pred izplačilom dividende, saj ob prodaji ne bodo plačali nikakršnega davka. V primeru, da bi čakali na dividendo, pa bo najverjetneje cena delnice nižja za bruto znesek dividende.

Tabela: Dividendni donosi slovenskih podjetij (za povečavo klikni na sliko Tabela je bila pripravljena na osnovi javno objavljenih podatkov. Ocena za leto 2016 temelji na napovedi finančnega analitika Domna Granda. Zadnja posodobitev je bila narejena dne 1.8.2016.

Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji