Nahajate se: Članki

Članki


Dividende slovenskih podjetij (posodobljeno 14.7.2017)

Avtor: GBD
Objavljeno: 10.7.2017

Leto je naokoli in lastniki slovenskih vrednostnih papirjev si lahko tudi v letu 2017 obetajo visoke dividende. Povprečna pričakovana dividendna donosnost 11 podjetji v tabeli znaša visokih 4,34 odstotka. Vlagatelji v delnice se morajo zavedati, da delnice na borzi nihajo in da lahko upad v ceni delnice zelo hitro izniči dividendni donos. Posledično je ključno, da so vlagatelji previdni pri izbiri podjetij z visokimi dividendami, saj obstaja velika verjetnost, da delnic ne bo mogoče prodati po enaki ceni, kot so jih kupili. Če želimo vlagati v podjetja z visokimi dividendami, je smiselno, da izberemo podjetja, ki so ugodno vrednotena, imajo stabilno poslovanje in izplačujejo rastočo dividendo. Nakup podjetja izključno na podlagi visoke dividendne donosnosti ni racionalna odločitev, saj na gibanje cene delnice vplivajo različni dejavniki, ki jih je pred nakupom smiselno upoštevati.

V letošnjem letu je ključna sprememba pri izplačilu dividend, da se sledi enotnim evropskim standardom, ki narekujejo, da je presečni dan praviloma en dan pred začetkom izplačevanja dividend. V ceni delnic so že vključene bodoče dividende. Pričakujemo torej lahko, da bo cena na borzi prvi trgovalni dan brez upravičenja do dividende upadla za višino dividende, saj se tudi temeljna vrednost podjetja zniža za višino izplačane dividende. Na skupščini lahko lastniki zavrnejo dividendo ali predlagajo in izglasujejo višjo ali nižjo. Dividende so za fizične osebe ne glede na višino prihodka in na dobo držanja delnice obdavčene 25-odstotno. S ciljem optimizacije neto donosov je posledično pogosto ugodneje delnice prodati pred prvim trgovalnim dnem brez upravičenja do dividende.

Tabela: Dividendni donosi slovenskih podjetij (za povečavo klikni na sliko)

 


Tabela je bila pripravljena na osnovi javno objavljenih podatkov. Ocena za leto 2017 temelji na napovedi finančnega analitika Domna Granda. Zadnja posodobitev je bila narejena dne 14.7.2017.

OMEJITEV ODGOVORNOSTI: Zgornji podatki so zgolj informativne narave in ne predstavljajo investicijskega priporočila. Pred odločitvijo za investicijo v delniške naložbe svetujemo razgovor z licenciranimi svetovalci GBD Gorenjske borznoposredniške družbe. Finančni analitik Domen Granda je lastnik delnic Cinkarne Celje in Uniorja.


Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji