Nahajate se: 

Borzni komentarji in pomembne novice


Komentar borznega posrednika za radio Kranj (22.8.2014)

Avtor: Jure Rozman
Objavljeno: 22.8.2014

Ta teden je trgovanje na ljubljanski borzi zopet zaživelo. O povprečnem dnevnem prometu v višini 1,7 milijona evrov je pozitivno vzdušje kupcev osrednji indeks ljubljanske borze SBITOP dvignilo za 4,6 % na 818 točk, kar je blizu najvišji vrednosti v zadnjih treh letih.
Najbolj so se podražile delnice Luke Koper, ki so pridobile 11 %. Dobrih 7 % pa so pridobile delnice Intereurope, Petrola in Gorenja. Velenjski proizvajalec bele tehnike je ta teden objavil tudi polletne rezultate, ki so spodbudni. Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo je dosegel 43 milijonov evrov, kar je 17,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki družbe so se povečali za 1,8 odstotka glede na enako obdobje lani. Na seznamu podjetij za privatizacijo so največ pridobile delnice Cinkarne Celje, ki so ta teden dražje za 5,3 %.

Po negotovosti kako bo s privatizacijo Telekoma Slovenije, so se delnice največjega slovenskega operaterja ta teden podražile za 3,4 % in tako malo omilile izgube prejšnjega tedna. Tudi ta družba je ta teden objavila poslovne rezultate v polletju, ki pa niso bili tako spodbudni. Skupina je zbrala 382 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je primerljivo z istim obdobjem lani. Poslovni izid iz poslovanja pred amortizacijo se je zmanjšal za 12 odstotkov, čisti dobiček pa za dva odstotka. Za dobre 3 % so se ta teden podražile še delnice Zavarovalnice Triglav, Krke, Pozavarovalnice Sava in Žita.
Na svetovnih borzah je cena zlata ta teden upadla za 3,06 % na najnižjo raven v zadnjih dveh mesecih. Tako je bila izničila rast v letošnjem poletju. Sicer so osrednji borzni indeksi rasli, ameriške delnice so dvignile indeks S6P 500 za 1,9 %, enak odstotek je pridobil tudi nemški indeks DAX.

Delničarjem Mercatorja, ki še niso opravili vse potrebno za sprejem prevzemne ponudbe hrvaškega Agrokorja, svetujemo, da ne čakajo na zadnji dan. Časa imajo še dober teden, borznoposredniške družbe pa pričakujemo večji naval strank še zlasti v zadnjih dnevih naslednjega tedna.

Ostali članki tega avtorja:
Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji