Nahajate se: 

Borzni komentarji in pomembne novice


Komentar borznega posrednika za Radio Kranj (21.11.2014)

Avtor: GBD
Objavljeno: 21.11.2014

Tečaji na Ljubljanski borzi so ta teden povprečju padli za 1%.
Indeks SBITOP je teden končal pri 816 točkah. Skupaj je bilo za 13 mio EUR poslov, od tega 4,5 mio EUR v svežnjih.

Največji padec je doživela delnica AELG, ki je padla za kar 18,4%.
Razlog je v končanju prevzema Aerodroma s strani nemškega Fraporta. Delničarji, ki so sprejeli prevzemno ponudbo lahko pričakujejo denar v prvi polovici decembra.

Velik padec je ta teden doživela tudi delnica Cinkarne Celje. Padla je za 12%. Padec je predvsem posledica okoljskega poročila o vplivu na okolje in zdravje ljudi, ki so ga prejeli v začetku tega tedna in kaže na onesnaženje okolja.

Kar nekaj podjetij pa je ta teden objavilo rezultate poslovanja v prvih 9-ih mesecih leta.

Pozavarovalnica Sava je svoje prihodke povečala za 18%, dobiček pa za 7%. Kljub 6 mio škodi zaradi žleda je dobiček znašal 25 mio EUR in tako so že presegli letni načrt.

Podjetje Žito je prihodke povečalo za 2,3%, na tujih trgih pa kar za 18,4%. Dobiček so povečali kar za 100%. Še vedno teče postopek prodaje podjetja. Do februarja tako lahko pričakujemo zavezujoče ponudbe zainteresiranih kupcev.

Ravno danes pa je podjetje Petrol objavilo rezultate, ki so malenkost pod pričakovanji. Zabeležili so 2% rast prihodkov kljub slabim gospodarskim razmeram v Sloveniji in na Hrvaškem. Čisti poslovni izid oz. dobiček v višini 45,7 milijona, ki predstavlja le 3% več kot v lanskem letu in je krepko pod načrtom. To se na borzi ceni danes ni poznalo.

Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji