Nahajate se: Borzni komentarji

Borzni komentarji in pomembne novice


Vpliv japonske jedrske krize na svetovne borze: brez panike!

Avtor: Gregor Pipan
Objavljeno: 15.3.2011


Na svetovnih borzah je naravna katastrofa na Japonskem, ki se je že spremenila v jedrsko, povzročila precejšnjo paniko, kar ima za posledico padce delniških indeksov na vseh večjih svetovnih borzah. Petkovemu potresu je sledil cunami, ki je poleg velike gmotne škode in še neznanega števila žrtev povzročil kritično škodo na jedrskih elektrarnah Fukušima Daiiči in Fukušima Daini. Prenehanje obratovanja elektrarn je povzročilo ustavitev delovanja številnih industrijskih obratov. Istočasno se je med prebivalstvom začel širiti strah zaradi uhajanja radioaktivne pare v ozračje. V ožjem radiju okoli elektrarne je bila izvedena evakuacija, radioaktivni oblak se širi proti Tokiu. Negotovost v zvezi z nadaljnjim dogajanjem je povzročila padec japonskih in ostalih delniških trgov.

Vlagateljem svetujemo, naj ohranijo mirne živce. Čeprav se strinjamo, da je še vedno veliko negotovosti glede vpliva katastrofe na japonsko in svetovno gospodarstvo, mislimo, da bo da omejen predvsem na določene panoge in da ni čas za brezglavo prodajo delnic. V tem trenutku je še težko oceniti, koliko časa bo še trajal izpad japonske proizvodnje in kakšne posledice bo imel na celotno svetovno gospodarstvo.

Velika verjetnost je, da bodo kratkoročno pod negativnimi pritiski podjetja, ki upravljajo z jedrskimi elektrarnami. Pojavile se bodo pobude po novih strožjih standardih nadzora in obratovanja ter dodatnih varnostnih omejitvah. Že srednjeročno pa se zastavlja vprašanje, kaj bi sploh lahko bila v naslednjih nekaj letih alternativa jedrski energiji. Malo je držav, ki bi si lahko privoščile v tako kratkem roku bistveno omejiti svoje jedrske vire energije.

Treba je poudariti še sledeče: možnost ponovitve Černobila je dejansko nična. V Černobilu je eksplodirala sama sredica reaktorja med njegovim močno pospešenim delovanjem, potem ko so zaposleni med poizkusom ročno izklopili vse varnostne sisteme. To je poslalo v atmosfero več ton jedrskega goriva. Japonski reaktorji so izključeni od potresa dalje. Praktično ne more noben mehanizem eksplozij, ki se lahko v elektrarni zgodijo, poslati v atmosfero niti približno tako velike količine radioaktivnih snovi. Tudi po najbolj črnem scenariju bi se sprostilo kvečjemu nekaj odstotkov radioaktivnih snovi, ki so se v černobilski nesreči. (Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije)

Na udaru znajo biti še nekaj časa zavarovalnice in pozavarovalnice. Njihove odprodaje naložb v tujini, da zagotovijo sredstva za pokrivanje škode, bodo nudile podporo japonskemu jenu.

Kratkoročno se bo (je) zaradi zmanjšanega povpraševanja Japonske znižala cena nafte. Toda izpad energije iz jedrskih elektrarn bo morala država nadomestiti z novimi viri. Japonska ima bistveno večje kapacitete za uvoz in predelavo nafte kot utekočinjenega zemeljskega plina. Pričakujemo lahko, da se bo srednjeročno poraba nafte na Japonskem povečala. Če hkrati upoštevamo še možnost mednarodnega vojaškega posredovanja v Libiji ter povečanje nevarnosti nemirov na vzhodu Saudske Arabije, kjer živi šiitska manjšina in je velik del nahajališč saudske nafte (posredovanje saudske vojske proti bahreinski šiitski opoziciji je velik korak v to smer) bi utegnile cene nafte po krajši korekciji ponovno poskočiti.

Obnova porušenega dela Japonske, ki sam po sebi iz gospodarskega vidika sicer ni pomemben, bi utegnila dati zagon japonskim gradbenikom in industriji jekla ter posredno celotnemu japonskemu gospodarstvu.

Če povzamemo: sedaj ni čas za brezglavo razprodajo delnic. Srednjeročno se utegne trenutni padec izkazati kot primeren čas za selektiven vstop na delniške trge, ki jih še vedno ocenjujemo kot najbolj perspektivni naložbeni razred v 2011. Kljub temu pa so negotovosti še tako močno prisotne, da vlagateljem svetujemo podrobno spremljanje dogajanja ter sprotno ocenjevanje situacije.

Gregor Pipan, GBD Gorenjska borznoposredniška družba d.d.

OMEJITEV ODGOVORNOSTI:

To sporočilo/glasilo je namenjeno obveščanju in seznanjanju investitorjev o finančnih instrumentih, dogajanju na trgu kapitala ter predstavitev storitev, ki jih nudi GBD BPD d.d.. Sporočilo/glasilo izdaja GBD BPD d.d., Koroška cesta 5, 4000 Kranj z matično številko 5943086. Nadzorni organ GBD BPD je Agencija za trg vrednostnih papirjev, Poljanski nasip 6, 1000 Ljubljana. Razkritja in informacije v zvezi s tržnimi sporočili, pojasnili ali naložbenimi priporočili, izraženimi v tem sporočilu/glasilu, so dostopna na http://www.gbd.si/GBD-razkritja.aspx?l1=1&l2=10&l3=70&l4=30. Informacije, navedene v tem sporočilu/glasilu niso javna ponudba za nakup ali prodajo finančnih instrumentov. Podana so izključno za boljše razumevanje vrednostnih papirjev in delovanja kapitalskih trgov. Naložbena priporočila, izražena v tem sporočilu/glasilu, se po 212. členu Zakona o trgu finančnih instrumentov štejejo kot tržna sporočila in ne izpolnjujejo pogojev, ki veljajo v zvezi z investicijsko raziskavo. Osebe, ki so sodelovale pri posameznih prispevkih oz. priporočilih so navedene ob prispevku. Odgovorna oseba za izdelavo priporočil, ki so jih pripravili zaposleni v GBD BPD d.d., je GBD BPD d.d., Koroška cesta 5, 4000 Kranj.


Ostali članki tega avtorja:
Zeleno in družbeno odgovorno investiranje
Kriza v Egiptu draži ceno nafte (tedenski borzni komentar, 31.1.2011)
Pasti inverznih ETF skladov (tedenski borzni komentar, 17.1.2011)
Optimistično v 2011, morda preveč... (tedenski borzni komentar, 4.1.2011)
Začenja obvezniški balon puščati? (tedenski borzni komentar, 20.12.2010)
Trichet popustil pod pritiski politike in trgov (tedenski borzni komentar, 6.12.2010)
Nizka pričakovanja za vrh G20 (tedenski borzni komentar, 25.10.2010)
Prihajajo nove likvidnostne injekcije? (tedenski borzni komentar, 27.9.2010)
Spet pomisleki o bančnih bilancah (tedenski borzni komentar, 13.9.2010)
Skrbi na nepremičninskem trgu (tedenski borzni komentar, 30.8.2010)
Nemški motor na povišanih obratih (tedenski borzni komentar, 13.8.2010)
Mikro vs. makro (tedenski borzni komentar, 30.7.2010)
Začetek sezone objav (tedenski borzni komentar, 19.7.2010)
Čakajoči na stres test (tedenski borzni komentar, 4.7.2010)
Začetek kitajske preobrazbe (tedenski borzni komentar, 21.6.2010)
Čas strahu (tedenski borzni komentar, 7.6.2010)
V območju somraka (tedenski borzni komentar, 23.5.2010)
Dan za zgodovino (tedenski borzni komentar, 7.5.2010)
Goldman Sachs ponovno v prvi bojni liniji (tedenski borzni komentar, 25.4.2010)
Spet alarm v Grčiji (tedenski borzni komentar, 9.4.2010)
Nastopi MDS (tedenski borzni komentar, 28.3.2010)
Tekma grdih sester (tedenski borzni komentar, 14.3.2010)
Vedec iz Omahe spregovori (tedenski borzni komentar, 1.3.2010)
Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji