Nahajate se: Borzni komentarji

Borzni komentarji in pomembne novice


Komentar borznega posrednika za Radio Kranj (29.8.2014)

Avtor: GBD
Objavljeno: 29.8.2014

Teden za nami je minil v znamenju rezultatov podjetji. Objave rezultatov dajejo mešane občutek. Večina podjetji iz prve kotacije ima težave pri spopadanju s težkim makroekonomskim okoljem in tako ni presenečenje, da je Slovenski indeks SBI TOP zaključil teden brez spremembe. V prihodnji tednih lahko pričakujemo, da bo gibanja delnic zaznamovano z objavljenimi rezultati in z nadaljevanjem prodajnih postopkov. Ob koncu leta pa predvidevamo, da bodo cene delnic odvisne predvsem od tega koliko denarja od prevzema Mercatorja, Letrike in Aerodroma se bo vrnilo nazaj na ljubljansko borzo.

Krka je rezultate objavila med prvimi in po ogledu rezultatov so se pokazale slabosti na katere smo opozarjali analitiki. Krka je tako v polletju ustvarila le 0,4% višje prihodke. V drugem četrtletju pa je prišlo celo do upada prihodkov. Dobiček iz poslovanja se je znižal za 5%. Čisti dobiček pa se je povečal za 6% na račun ugodnejših tečajnih gibanj v drugem četrtletju. Krka je v tem tednu predvsem zaradi novih vojaških spopadov izgubila 1,5%.
Malenkost so razočarali tudi rezultati Petrola, saj je bil čisti poslovni izid 2% nižji kot v enakem obdobju leta 2013. Delnica je v tem tednu izgubila 1,7%,. Analitiki smo pričakovali, da bo podjetju kljub 1% upadu prihodkov uspelo povečati dobiček. V nadaljevanju leta pričakujemo, da bo Petrol povečal dobiček na račun nižjih finančnih odhodkov, saj je uspešno izdal obveznice z rekordno nizko obrestno mero.

Delnica Intereurope je izgubila 1,7%, saj so prihodki v podjetju upadli za 14%. Intereuropa je ustvarila minimalni dobiček in poslovala krepko pod načrti. Investitorji so pričakovali, da bo podjetje sposobno nadomestiti upad carinskih storitev zaradi vstopa Hrvaške v Evropsko unijo z novimi posli.

Pozavarovalnici Sava še naprej upadajo premije in je zaradi žleda ustvarila tretjino nižji dobiček kot v lanskem letu.
Gorenje je ob koncu prejšnjega tedna presenetilo z odličnimi rezultati, ki so potrdili, da bo zaradi spremembe lokacije proizvodnje leto zaključilo z dobičkom. Prihranki pri stroških dela so znašali visokih 13 milijonov evrov. Podjetje je tako na dobri poti, da leto zaključi z dobičkom v višini 0,5€ na delnico in vlagatelji so se pozitivno odzvali na rezultate. Delnica Gorenja je v tem tednu pridobila visokih 13%.

Delničarje je z odličnim poslovanjem razveselila Luka Koper. Prihodki so se povečali za 9%, čisti dobiček pa za 86%. Delnica je v tem tednu pridobila 8%. Malenkost nad pričakovanji je poslovalo tudi žito, ki je čisti dobiček povečalo za 11%.

Med ostalimi družbami sta pozitivno presenetila še Cinkarna Celje in Alpetour. Cinkarna je čisti dobiček povečala za visokih 32% in Alpetour za 45%. Dobri poslovni rezultati bodo nedvomno pozitivno vplivali na prodajno ceno podjetji. Delnica Cinkarne je pridobila 13% in Alpetourja 8%.

Se je pa teden za nami se je zaključil s pozitivno novico, da Slovenija ni ponovno zapadla v recesijo, saj se je v drugem četrtletju BDP povečal za 1% kar je najvišja rast v EU. Smo pa prvič po letu 2009 priča deflaciji, saj so Avgusta cene ostale nespremenjene in se tako na letni ravni znižale za 0,3%. Letni padec cen je posledica cenejše zelenjave, sadja in brezalkoholnih pijač.

Evropske borze so bile ta teden ponovno močno zaznamovane z nadaljevanjem krize v Ukrajini. Ruski indeks je tako izgubil 2%. Rast BDP v Evroobmočju ostaja šibka in vlagatelji se bojijo, da bi Evropa ponovno zdrsnila v recesijo. Evropske delnice vseeno teden zaključujejo z rastjo, saj vlagatelji pričakujejo nove spodbude s strani ECB. Te so še bolj verjetne po zadnji objavi o najnižji 0,3% inflaciji na letni ravni v skoraj petih letih. Nemški indeks je pridobil 1,5%, Španski 2% in Francoski 2,8%.

Ameriški indeks S&P500 je nadaljeval z rastjo in pridobil 0,42%, med tednom pa je celo presegel magično mejo 2.000 točk. Rast se je nadaljevala ob spodbudnem rezultatu, da se je Ameriški BDP v drugem četrtletju povečal za 4,2% in da se gospodarsko okrevanje nadaljuje. Rast se kljub koncu svetovnega prvenstva nadaljuje tudi v Braziliji, kjer je indeks pridobil 3,2%.

V ponedeljek ob 10.uri se zaključuje prevzem MELR, zato obveščamo vse, ki še niste sprejeli prevzemne ponudbe, da lahko to storite samo še danes osebno na sedežu Gorenjske borzno posredniške družbe d.d., na Koroški cesti 5 v Kranju, in sicer do 17. ure.

Za vse dodatne informacije glede prevzema ali možnostih investiranja nas lahko pokličete na 04/280-10-00 ali nam pišete na info@gbd.si.

Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji