Nahajate se: Borzni komentarji

Borzni komentarji in pomembne novice


Komentar borznega posrednika za Radio Kranj (17.10.2014)

Avtor: GBD
Objavljeno: 17.10.2014

Val korekcije oziroma padanje tečajev je ta teden zajel vse svetovne borze, tudi Ljubljansko borzo. Indeks SBI je na tedenski ravni izgubil skoraj 3 odstotke vrednosti. Po praktično celoletni rasti na naši borzi, smo bili ta teden priča razprodaji in posledično padanju tečajev. Povprečni dnevni redni promet je znašal skoraj 2,4 milijona evrov, poslov s svežnji je bilo za 3,6 milijona evrov. 

Preglejmo večje tedenske padce:
- Gorenje -6,96%, zadnji tečaj €6,28
- Krka -3,84%, zadnji tečaj €61,54
- Telekom Slovenije -2,72%, zadnji tečaj €143,00
- Zavarovalnica Triglav -4,17%, zadnji tečaj €24,71

Ta teden je bila objavljena prevzemna namera za odkup še preostalih delnic Aerodroma Ljubljana. Uradni prevzem bo tako objavljen v kratkem. Delničarjem svetujemo pristop k prevzemu. Cena, ki jo ponuja nemški FraPort znaša €61,75. V teku pa je že prevzemna ponudba za preostale delnice novogoriške Letrike. Nemški Mahle ponuja za delnico €67,10. Prav tako svetujemo sprejetje te ponudbe.

Korekcija na Ljubljanski borzi je bila pričakovana. Vendar se postopki privatizacije v Sloveniji nadaljujejo, zato lahko preudarni vlagatelji izkoristite te korekcije za nakupne priložnosti.

Poglejmo še na pestro dogajanje na svetovnih borzah.

Te so doživele hladen tuš oziroma razprodajo, ki se je odrazila v občutnem padcu tečajev vseh pomembnih svetovnih indeksov. Med glavne razloge bi lahko šteli sledeče globalne probleme: ohlajanje zahodnih gospodarstev, kriza na bližnjem vzhodu, nekontrolirano širjenje virusa ebole, rusko-ukrajinski spori. Nemški index DAX je izgubil skoraj 5 odstotkov vrednosti, skupaj v zadnjem mesecu kar 10%. Ameriški industrijski index DowJones je izgubil več kot 3 odstotke, tehnološki index Nasdaq pa več kot 5 odstotkov in pol. Azijske borze so prav tako potonile, Nikkei za 4 odstotke, HangSeng dober odstotek. Žogica je sedaj na strani centralnih bank, predvsem Evrospke centralne banke in ameriškega FEDa.

Pregled surovinskega trga in valut

Spor med zahodom in Rusijo se je odrazil tudi na cenah surovin. Tako je nafta WTI oziroma zahodnoteksaška lahka nafta izgubila kar 3,5 odstotka, med tednom se je trgovalo že pod 80-imi dolarji za sodček, trenutna cena pa je okoli 83 dolarjev. Nafta Brent je izgubila pol tretji odstotek, giblje se okoli 87 dolarjev za sodček. 

Evro je proti dolarju v zadnjih šestih mesecih izgubil več kot 7% vrednosti. Ta teden se je sicer tečaj nekoliko popravil, vendar bodoča pričakovanja so v prid dolarju. Tako danes za en evro dobite 1,28 dolarja.

Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji