Nahajate se: Borzni komentarji

Borzni komentarji in pomembne novice


Komentar borznega posrednika za Radio Kranj (7.11.2014)

Avtor: GBD
Objavljeno: 7.11.2014

Trgovanje na ljubljanski borzi je bilo ta teden precej živahno, saj je povprečni dnevni promet znašal malce čez 2 milijona evrov. To se pa žal ni poznalo na spremembi osrednjega borznega indeksa SBITOP, čigar vrednost je ostala domala nespremenjena pri 811 točkah.
Trgovanje so ta teden zaznamovale objave poslovnih rezultatov. Najslabše so jo odnesli delničarji Krke, katere tečaj se je spustil za 5,4 % tik pod mejo 60 evrov. Poslovni rezultati v tretjem četrtletju so bili sicer povsem solidni, saj je novomeški farmacevt uspel povečati prihodke iz poslovanja. Vendar pa je potrebno upoštevati, da Krka raste veliko počasneje od konkurentov, ima slabše obete za prihodnost in je njena najpomembnejša regija vzhodna Evropa, ki je zaradi rusko-ukrajinske krize pod velikim pritiskom. Kljub temu Krka v devetmesečju v Rusiji beleži rast prodaje v višini 15 %, če ne bi upoštevali tečajnih razlik zaradi padca rublja, pa za 1%. Poleg Krke so ta teden v rdečem za 2,7 % končale še delnice Žita, delnice Save pa so izgubile skoraj 2 odstotka.

Na drugi strani so teden najbolje zaključile delnice Pivovarne Laško, za katere je bilo konec dneva potrebno odšteti 24,9 EUR oziroma 6,9 % več kot minuli teden. Poslovne rezultate je objavila tudi Cinkarna Celje, ki nadaljuje z odličnim poslovanjem. Čisti dobiček družbe se je v devetih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 87 %, kar je 28 % nad načrtom. Dobiček iz poslovanja se je povečal za kar 93 %. Omenjeni rezultati so dobra popotnica za prodajo družbe, ki se nahaja na vladinem seznamu za privatizacijo. Tečaj Cinkarne se je tako ta teden okrepil za 4,5 % na 210 evrov. Veliko si od privatizacije obetajo tudi kupci Telekomovih delnic, ki so se ta teden podražile za 3,8 % na 151,5 evra. Ta teden so dobre tri odstotke pridobili še tečaji Pozavarovalnice Sava, Petrola in Gorenja.
Potek privatizacije trenutno poteka po načrtih in vse kaže, da bodo prodane vse družbe z vladinega seznama. Trenutno smo sredi privatizacije Aerodroma Ljubljana. Nemški Fraport, ima v lasti že več kot 75 odstotkov delnic, ima interes po odkupu vseh delnic. Če upoštevamo še nekaj večjih delničarjev, ki bodo ponudbo zagotovo sprejeli, bo prevzemnik hitro dosegel prag čez 90 % in zelo verjetno bo sledil iztis malih delničarjev in umik delnic iz borze. Odziv malih delničarjev na prevzemno ponudbo, ki se izteče 20. novembra, je do sedaj zelo velik.

In kako je bilo ta teden v tujini?

Zaradi upočasnjene rasti in drsenja cen v evroobmočju je predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi napovedal, da se ECB v celoti zavezuje, da bo sprejela dodatne monetarne ukrepe, če bo to potrebno. To je pocenilo evro, ki je napram dolarju izgubil okoli en odstotek. Ključne obrestne mere bodo v prihodnje ostale nespremenjene. Pomembnejši borzni tečaji so se sicer ta teden okrepili, nemški DAX za 2,9 %, ameriški S&P 500 pa 1,8 %.

Domov  |  Pogoji poslovanja  |  Za medije  |  RSS  |  Struktura strani  |  Avtorji